Türk çayı ile İthal çay Arasındaki Farklar Nelerdir?

Türk çayı ile İthal çay Arasındaki Farklar Nelerdir?

Türkiye’de en sevilen içeceklerden biri olan çay, başka coğrafyalarda da oldukça popüler. Tıpkı Türk çayı gibi başka milletlere ait çay çeşitleri oldukça geniş bir yelpazede çay severlere harika tatlar sunuyor. Türkiye’de ithal çay olarak en çok İngiliz çayı, Çin çayı gibi çayların yanı sıra Seylon çay olarak bildiğimiz çay çeşidi de oldukça ilgi çekiyor.

Genel olarak ithal çay çeşitleri ve Türk çayı arasında hem fiziksel yapı olarak hem de aroma açısından bazı farklılıklar bulunuyor. Kimilerinin damak zevki bütün çay çeşitlerine uyum sağlasa da bazı çay severleri bu farklılıklar rahatsız edebiliyor. Doğru demleme yöntemlerini kullanmak da lezzeti haliyle etkiliyor. Peki ithal çay çeşitleri ile Türk çayı arasındaki farklılıklar ve demlenme yöntemleri neler, gelin gözden geçirelim.

Türk Çayı ile İngiliz çayı Arasındaki Farklar Neler?

İngiliz çayının yaprakları Türk çayı yapraklarından daha farklı bir yapıya sahip. İngiliz çayının yaprakları boyut olarak Türk çayı yapraklarından daha büyük ve yapı olarak da daha geniş. Bunun yanında Türk çayı uzun süre boyunca demlenerek içilebilen bir çayken İngiliz çayı 5 dakikayı aşan demleme süresinde daha hızlı bir şekilde acılaşıyor. Ayrıca Türk çayı su ile demlenirken İngilizler kendi çaylarını demlemek için süt kullanmayı tercih ediyor.

Seylan Çayı ile Normal Çay Arasındaki Farklar Neler?

Seylan çayı Sri Lanka’dan ithal edilen bir ithal çay olarak biliniyor. Ferah aroması ile Türk çayından ayrılıyor. Türk çayı yaprakları ile kıyaslandığında daha geniş ve iri olan Seylan yaprakları kolay dem tutma özelliği ile biliniyor. Kendi içinde 3 farklı çeşidi bulunan Seylan çayı’nın siyah, yeşil ve beyaz çay şeklinde alternatifleri mevcut. Siyah seylan çayı, yoğun olarak Avrupa ülkelerinde tüketiliyor. Türkiye’de ise beyaz ve yeşil çay hali daha fazla talep görüyor. Özellikle beyaz seylan çayı hafif içimi nedeniyle çay tiryakilerinin sevdiği çay çeşitlerinden biri haline geliyor.

Kaçak Çay ile Türk Çayı Arasındaki Farklar Neler?

İthal çay denildiğinde akla ilk gelen kaçak çay oluyor. İçerdiği yoğun bileşenler sayesinde koyu bir şekilde dem veren kaçak çayı dikkatli bir şekilde demlemeniz gerekiyor. Az miktarda çay ile yoğun bir dem oranı elde edildiği için kaçak çayın fazla kullanımı, çayın tadını bozabiliyor. çay makinesi ile demleme yaparken büyük boy bir demlik için bir yemek kaşığı kaçak çay yeterli olabiliyor. Kaçak çay olarak ülkemize gelen çayların büyük bir bölümünün aslında Seylan çayı olduğu biliniyor. Değişik aromalı çayları sevenlerin bazıları tamamen ithal çay yapraklarını kullanarak demleme yaparken bazıları ise bu çayları farklı oranlarda Türk çayı ile karıştırarak tüketmeyi tercih ediyor.

İthal Çay Nasıl Demlenir?

İngiliz çayı haricindeki ithal çaylar tıpkı Türk çayı gibi kaynar su ile demleniyor. Ancak ithal çayları demlerken dikkat etmeniz gereken bazı küçük detaylardan söz etmekte fayda var:

  • İthal çay demlerken kullanacağınız suyun kesinlikle taze kaynamış su olması gerekir. Bu nedenle önceden kaynatıp bekletilmiş su kullanmamalısınız.
  • çayın demlenme süresi 15-20 dakika aralığında değişir. Kaç kişilik çay demleyeceğinize göre demleme süresi birkaç dakika artıp azalabilir.
  • Tüm çay çeşitlerinde olduğu gibi ithal çayda da doğru sıcaklık ve zamanlama ayarı yapmanız önemlidir. çaya lezzet katmak için demlendikten sonra bal ve şeker ile tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

Hem ithal hem de Türk çaylarını geleneksel yöntemlerle farklı materyallerden üretilmiş çaydanlıklarda demleyebileceğiniz gibi, son teknoloji çaycı modelleriyle daha pratik bir demleme deneyimi elde edebilirsiniz.  Karaca’da farklı çay çeşitlerini demlemenize imkân sağlayan, birbirinden kullanışlı çay makinesi seçenekleri sizi bekliyor. Mutfağınıza ve kullanım amacınıza uygun çay makinelerinden birini seçip hemen sepetinize ekleyebilirsiniz.

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>