Basmati Pirinç Nedir, Faydaları Nelerdir?

Basmati Pirinç Nedir, Faydaları Nelerdir?

Basmati pirinç, bir diğer pirinç türü olan yasemin pirincini andırır. Hafif bir rayihaya sahip olan basmati pirincin beyaz ve kahverengi gibi iki ayrı türü vardır. Glisemik indeksi açısından düşük olan pirinç türü arayanlar basmati pirinç tercih ederler. Piştiği zaman kendi boyutunun iki katına kadar uzayabilen tek pirinç türü olarak nitelendirilir. Yetişirken ihtiyaç duyduğu bol suyu pişerken de istemesi ile ünlüdür. Bu sebeple, normal pirinçler ile pilav yaparken kullandığınız su miktarından biraz daha fazla suya ihtiyacınız olabilir.

 

Bol su ile pişirilmesine rağmen piştikten sonra tane tane kalabilmeleri söz konusudur. Yalnızca belirli bir bölgede yetişebilen monokültür bitkisi olması özel hava, su ve toprak şartları aramasıyla birleşince zorlayıcı durumlar ortaya çıkarabilir. Basmati pirinç sağlık açısından destekleyici pirinç türlerindendir. Vücutta hızlı bir şekilde enerji üretilmesini destekleyebilen basmati pirinç uzun süreli enerji sunar. Böylelikle performansa dayalı olan spor aktivitelerini gerçekleştiren kişiler için avantaj sağlar.

 

Basmati Pirincin Faydaları Nelerdir?

Gluten içermediğinden dolayı glutensiz yaşam stilini benimsemiş kişilerin favorileri arasında yer alır. Düşük glisemik indeksi kan şekerinin dengede kalmasına destek verir. Glisemik indeksinin düşüklüğü tokluk hissinizin daha uzun süre boyunca devam edebilmesine yardımcı olur.

 

Basit karbonhidratlar yerine sağlıklı yapıya sahip kompleks karbonhidratlardan oluşması vücuda hızlı ve uzun süreli enerji sağlayabilir. İçerisindeki magnezyum ve demir mineralleri kalp sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Nişasta oranlarının düşüklüğü diğer pirinç türlerine göre daha hızlı bir sindirim imkanı tanır. Böylelikle hazmı kolaylaştırırken aynı zamanda bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına destek verir.

 

Uluslararası üne sahip olan basmati pirinç en popüler pirinç türleri arasındadır. Fiyatları da seçilecek ürünün içeriğine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca diyet yapanlar da bu pirinci tüketebilirler. Ancak diyetteyken tüm gıdalar için geçerli olduğu gibi, tüketim dozuna dikkat edilmesi önemlidir.

 

Spor aktiviteleri ile desteklediğiniz diyet programınızı basmati pirinç tüketerek zenginleştirebilirsiniz. Birbirinden farklı tariflerde kendisine özel bir yer bulabilmeyi başaran bu pirinç çeşidi farklı şekillerde pişirilebilir. Tüketime hazır hale gelen bu pirinci aynı zamanda çeşitli soslarla da deneyimleyebilirsiniz.

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>