Ev Yapımı Tavuk Suyu

Ev Yapımı Tavuk Suyu

Yepyeni ve ışıl ışıl bir haftadan herkese kocaman bir merhaba:) Öncelikle herkes için süper bir hafta olsun:) Kısa bir süre buralardan uzakta kalınca kendimi aylardır yok gibi hissettim bir an:) Gerçi ayrı olduğum bu dönemde de çalıştım. Boş durmak yok:)

Aslında bugünkü yazımı her zamanki gibi tüm enerjimle yazıp tarifime geçmek istiyordum ama maalesef sayfamdan tarif çalan bir sürü hırsızla uğraşırken buldum kendimi. Bunlarla baş etmesi çok zor ewet ama biraz ceza çekmeleri de lazım. Ohh ne kolay hayat gerçekten. Hiç öyle kolay olmadı walla hayat benim için. Hep çalıştım hep çalıştım. Hem de çok çalıştım! Ama bu tip karakterler, hazır foto, hazır garantili tarif, hooop kes biç kopyala yapıştır, sayfaya koy. Hatta reklamlar al, para kazan üstüne. Walla hiç o kadar kolay değil. Artık avukatlar uğraşacak bu işlerle ben değil. İtiraf ediyorum, bu tiplerle uğraşmaktan sanırım hayatımda ilk kez yoruldum! Neyse, keyfimizi daha fazla kaçırmayalım. Hemen tarifimize geçelim:)

Bu hafta sizlere sürekli istenen değerli sularla başlamak istiyorum. Önce tavuk suyu ile başlayacağız:) Unutmayın, sizi mutfağınızda farklı kılan yaptığınız bu değerli sulardır. Tüm detayları ve püf noktaları ile başlayalım o zaman. İyi bir tavuk suyu nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?

 

Malzemeler

6 adet tavuk but kemikli

1 adet göğüs tavuk

1 adet patates

1 adet pırasa

1 adet havuç

7 – 8 adet maydanoz sapları

1 adet kuru soğan

Tane karabiber

 

Yapılışı

Bu tip değerli sular yaparken, işleme kesinlikle soğuk su ile başlanır. Hem lezzetini suya iyi vermesi, hem tüm vitamin değerini geçirmesi, hem de kemikteki iliğin iyi çıkması için soğuk su ile başlanır.

Ağır ateşte ve tencerenin kapağı açık olarak kaynatılır.

Suyun üzerinde oluşan kefi (tortusu) mutlaka alınmalıdır.

Uzun süre pişmeye dayanıklı kök sebzeler kullanılması iyi olur. (patates, soğan, havuç gibi)

Lezzet verici baharat torbaları ve buketler hazırlanabilir. Baharat torbaları; ufak bir tülbent içine, suya karışmayacak şekilde katacağınız diş sarımsak, kakule, taze kekik gibi ürünlerin konulup bir mutfak ipi ile bağlanması ile olur. Lezzet verici demetler de yani buke garnilerde; maydanoz sapı, kereviz sapı, ada çayı gibi dilediğiniz lezzet verici ürünleri bağlayıp suya katmanızla olur. Burada önemli olan nokta; ister baharat torbası, ister buke garni olsun, en başta suya katılır ki o da ağır ateşte kaynarken tüm lezzetini versin. Ben bu tavuk suyu tarifimde kullanmadım.

1

Tüm sebzeleri irice, bir kaşığa 3-4 adet sığacak şekilde (mir-pua) doğrayın. (havucun ve soğanın kabuklarını soyarak doğrayın. )

Değerli suyunuzun içine tuz atmayın.

Değerli su yapımına başlarken önce kemikleri temizlemeniz gerekmektedir. Bunun içinde önce bir kabın içinde su kaynatın ve tavuk etlerinizi içerisine koyup 5 – 10 saniye bekletin ve çıkarıp tavuk suyunu yapacağınız tenceredeki soğuk suyun içine atın. Bu işleme blanche etmek diyoruz. Bu işlem, kemikteki tüm kir ve kanın temizlenmesini sağlıyor.

Blanche işlemini de yaptıktan sonra, artık iri doğradığınız tüm sebzeleri ve tavuk etlerinizi genişçe bir tencere koyun.

Ocağın altını ağır ateşte yakıp kaynamaya bırakın.

Su kaynadıkça üzerinde oluşan kefi (tortuyu) bir kepçe yardımı ile temizleyin.

Sebzeleriniz yumuşadıktan ve etlerinizde haşlandıktan sonra ocağı kapatın.

Temiz bir tülbent yardımı ile tenceredeki tüm suyunuzu süzün. Bu işlemi gerekirse birkaç kere tekrarlayın. Berrak bir tavuk suyu elde edinceye kadar. Eğer suyunuzun içine baharat torbası ve buke garni eklediyseniz bu aşamada artık çıkarın.

Süzdüğünüz tavuk suyunu dilediğiniz şekilde porsiyonlayarak (dilerseniz ufak buz kalıplarına, dilerseniz ufak karton bardaklara) buzluğa kaldırın.

Lazım olduğunda buzluktan çıkarıp direk kullanın.

Afiyet olsun…

 

 

5 yorumlar

  1. Pingback: Glutensiz Sebze Çorbası | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

  2. Pingback: Sebzeli Biberiyeli Makarna Çorbası | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

  3. Pingback: Terbiyeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

  4. Pingback: Patlıcanlı Bulgur Pilavı | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

  5. Pingback: Bezelyeli Mısırlı Patates Çorbası | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>