Zeytinyağlı Taze Bakla

Zeytinyağlı Taze Bakla

Herkese merhaba. Her sebzeyi ve meyveyi mevsiminde yemenin verdiği tat bir başka. O yüzden de bazı sebzeleri çıkınca kaçırmamak lazım. Bugün, tam da böyle bir tarifim var sizler için. Mis gibi taze bakla zamanı. Yanında sarımsaklı yoğurtla kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzet:) Tarifime geçmeden önce, taze bakla seçmek ve saklamak ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.

Bakla seçerken, renginin yeşil olmasına ve ucundan kopardığınızda, sert bir click sesinin çıkıyor olmasına dikkat edin. Üzeri deliksiz ve lekesiz ya da az lekeli olmalı.  Saklarken de, eve getirdiğinizde poşette kalmamalı. Eğer buzdolabında bekletecekseniz, mutlaka poşetten çıkarıp, bir gazete ya da kese kağıdına sarılı saklayın. Taze bakla hemen kararan bir sebze olduğu için, aynı gün kullanacaksanız, kararmaması için limonlu suda bekletin. Artık tarifimize geçelim bence:)

 

Malzemeler

4 kişilik

1 kilo taze bakla

2 adet büyük kuru soğan

1 adet sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 yemek kaşığı un (kıvam alması ve kararmaması için)

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 adet limon

Değirmen deniz tuzu, karabiber

1,5 su bardağı sıcak su

Üzeri için;

20 dal doğranmış dereotu

 

Yapılışı

Öncelikle taze baklaları temizleyin. Yandaki kılçıklarını temizleyip, baş ve uç kısımlarını kesin. Dilediğiniz büyüklükte doğrayın. (Bütün olarak da bırakabilirsiniz).

Bir yandan da temizleyip doğradığınız tüm baklaları, içine yarım limonun suyu sıkılmış su dolu bir kaba alın ve bir süre bekletin.

Kuru soğanları yarım ay şeklinde doğrayın.

Zeytinyağını ısıtın ve doğradığınız soğanları ve dilimlediğiniz sarımsağı tencereye ilave edip, yumuşayıncaya kadar kavurun.

Ayrı bir kabın içine kalan yarım limonu sıkın. (Ekşilik miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Zaten beklettiğimiz suyun içinde de yarım limonun suyu olduğu için, ben sosuna kalan yarım limonu yeterli buluyorum).

Toz şekeri, unun yarısını, tuzu, karabiberi ve az zeytinyağını da limon suyuna ilave edip iyice karıştırın. Sosunuz hazır.

Tencerede kavurduğunuz soğanların üzerine baklaları ekleyin.

Kalan unu ilave edin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.

Hazırladığınız sosu ve 1,5 su bardağı sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağını kapatın.

Orta ateşte baklalar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişen baklaları servis tabağına alıp üzerine az zeytinyağı gezdirin ve doğranmış dereotu serpin.

Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Afiyet olsun…

 

1 yorum

  1. Pingback: 5. Gün İftar Menüsü | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>