Muhallebili Güllaç

Muhallebili Güllaç

Herkese günaydııınn. Uzundu, kısaydı, sıcaktı, uykuydu derken Ramazan ayının ilk haftası bitti bile. Zaman hızla geçiyor. Bir bakacağız ki bayram gelmiş. Bu hafta sonu itibari ile iftar misafirleri de başlar. Güzel sofralar kurulur, keyifli sohbetler yapılır. Ben küçükken hatırlıyorum, iftar misafirleri sahur yapıp giderdi. Bizde bir yere gittiğimizde sahurdan sonra eve dönerdik. Çok keyifli olurdu. Şimdi anneanneler gibi nerde eski Ramazanlar diyesim var:) Neyse ben lafı çok uzatmadan bir Ramazan klasiği olan güllacın değişik bir yorumunu sunacağım sizlere. Muhallebili Güllaç. İçindeki muhallebi, Muhallebili Kadayıf’ın içindeki muhallebi ile aynıdır. Hayırlı cumalar ve şimdiden iyi, güzel bir hafta sonu diliyorum:)

 


Malzemeler

8 yaprak güllaç (Saffet Abdullah)

1 litre süt

1 su bardağı toz şeker

2 su bardağı irice çekilmiş ceviz içi

Muhallebi için;

1 fincan un

1 fincan nişasta

1 paket vanilya

1 su bardağı toz şeker

1 litre süt

1 paket krem şanti

Üzeri için;

Toz Antep Fıstığı

Şekerleme

 


Yapılışı

Önce muhallebimizi yapmakla başlayalım. Tencereye krem şanti hariç tüm malzemeleri koyup karıştırın ve orta ateşte ocağa alın.

Kıvamı yoğunlaşmaya başlayınca ocağı kapatın ve ılınması için kenara alın.

İyice soğuya yakın bir ısıya gelince krem şantiyi ilave edip iyice mikserle çırpın. Muhallebiniz hazır.

Ayrı bir tencerede süt ile toz şekeri, kaynatmadan ısıtın. Bu ısı parmağınızın dayanacağı bir ısı olmalı. Çok sıcak olursa güllaç hamur olur. Çok soğuk olursa da sütü çekmez. Bu arada sütün miktarı tabii kullandığınız güllacın markasına göre de değişir. Çünkü nişastası farklı olur. Ben Saffet Abdullah kullandım.

Genişçe bir tepsiye (ben büyük fırın tepsisi kullandım) ısıttığınız sütten bir miktar dökün ve ilk güllaç yaprağını ıslatıp servis yapacağınız tepsiye dizin. Tepside sütünüz azaldıkça tencereden ekleyin.

İkinci ve üçüncü yaprakları da aynı şekilde ıslatıp servis tepsinize dizin. Islatırken kenarlarda çok sert olan yerler varsa o kısımları atın.

Üçüncü yapraktan sonra ceviz içlerinizin yarısını güllacın üzerine serpin ve dördüncü yaprağı ıslatıp üzerine serin.

Muhallebinizin tamamını dördüncü yaprağın üzerine boşaltıp her yere eşit olarak yayın. (yani 4 yaprak sonra muhallebiyi dökmüş oluyoruz).

Beşinci güllaç yaprağınızı ıslatın ve muhallebinin üzerine serin.

Cevizlerin diğer yarısını da serpin.

Kalan yaprakları da aynı şekilde ıslatıp tepsinize serin. Islatma esnasında sütünüzün çok soğuduğunu fark ederseniz ara ara ısıtın.

Tüm işlemler bittikten sonra tencerede kalan sütün tamamını güllacınızın üzerine dökün.

Buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar bekletin. (Üzerini mutlaka streç filmle kapatın).

Dilediğiniz şekilde dilimleyip ve süsleyip servis yapın.

1

Afiyet olsun…

 

1 yorum

  1. Pingback: Çikolatalı Güllaç | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>