Balkabağı Püreli Sakızlı Sütlaç

Balkabağı Püreli Sakızlı Sütlaç

Herkese kocaman bir merhabaa:) Haftaya hızlı başladım. Hızlı devam ediyorum:) Çünkü hem her zamanki gibi işlerim çok yoğun hem de en sevdiğim tatlılardan birinin tarifini vereceğim. Aslında herkesin bir sütlaç tarifi vardır ama siz mutlaka bir de benimkini uygulayın. Benim tarifim de annemden. Eşimin annesinden. Ben kayınvalide kelimesini pek sevmiyorum. Çok uzak ve formal geliyor. O yüzden tarif bire-bir canım annemden. Ben sadece içine biraz sakız macunu, üstüne de enfes bir kapak püresi ekledim o kadar.

Bu noktada size biraz da kullandığım sakızdan bahsetmek istiyorum. Evimde her zaman sakız macunu bulunur. Sıklıkla kullanırım ancak yemeklerde de kullanmak hiç aklıma gelmemişti. Geçtiğimiz haftalarda, Hilal’imin davetiyle, Mastiqua ile Asmalı Mescit’te, enfes bir yemek yedim. Neredeyse tattığımız her yemekte, her mezede hafif bir sakız aroması vardı ve de inanılmaz lezzetliydi. Sakız aromalı, limon ve safranlı çaylardan, yüz maskelerine kadar birçok ürünleri var. Ayrıca ve de bence en güzeli, çıkarmış oldukları damla sakızlı doğal içecek. Ne bir soda kadar asitli, ne de bir su. Normalde sodasına limon atanlardansanız eğer, bu sodaya limon değil, salatalık atılması gerekiyormuş, birbirlerinin tatlarını bastırmıyormuş.

Damla sakızı, %95 gibi büyük bir oranda Doğu Akdeniz’de bulunan Sakız Adası’ndaki (Chios) sakız ağacından (Mastiha) elde edilen bir çeşit reçine. Sindirime yardımcı olduğu, diş beyazlattığı, nefes tazelediği için yüzyıllardır kullanılıyor. Şimdi de kaynak suyu ile harmanlanarak maden suyunun içerisine girmiş, Mastiqua adı ile şişelenerek soframıza gelmiş. Herhangi bir aroma, katkı maddesi, alkol ve tatlandırıcı içermiyor, 0 kalori.

Ben de bugünkü tarifimi işte bu markanın enfes sakız macunu ile yaptım.

O zaman haydi artık tarife:)

Malzemeler;

Kabak Püresi için;

250 gram kabak

2 su bardağı toz şeker

Yarım çay bardağı su

Sütlaç için;

1 litre süt

1 kahve fincanı pirinç

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı sakız macunu

3 yemek kaşığı nişasta

1 paket vanilya

Üzeri için;

File fındık ve Antep fıstığı

Yapılışı;

sutlac1

Öncelikle dilimlenmiş kabaklar ile toz şeker ve suyu bir tencereye alıp yumuşayıncaya kadar pişirin.

Hiç tencereden almadan bir çatal ya da ezici ile ezerek püre haline getirin ve ılınması için ayrı bir kaba alın.

Pirinci, üzerine 2 kahve fincanı su koyup, bir çimdik tuz ile suyunu çekene kadar haşlayın. Suyunu çektiğinde yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. Yumuşamadı ise, bir miktar daha su ekleyin ve çektirin.

Ayrı bir tencerede süt ile toz şekeri soğuk iken karıştırarak biraz eritin. Ocağın altını yakın ve kaynamaya bırakın.

Kaynarken, haşladığınız pirinçleri ve sakız macununu süte ekleyin.

Ayrı bir kapta nişastayı, süt ile açarak, tencereye ilave edin.

Vanilyayı da ekledikten sonra hafif kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.

Kaselere paylaştırın.

İster yanında, ister üzerinde kabak püresi ile servis edin.

sutlacsonfoto

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>