Tulumba Tatlısı

Tulumba Tatlısı

Herkese kocaman bir merhaba:) Eski yoğunlukta tarif giremeyebilirim ancak haftayı yine tatlı ile bitirmeyi ihmal etmeyeceğim:) Bu hafta zaten tatlı ile başladık tatlı ile bitiriyoruz:)

Uzun zamandır yapmak istediğim bir tarifti. Çok araştırdım. Üzerinde de çok denemelerim oldu. Sonunda internetin de yardımı ile aşağıdaki şekli ile tatlılarımı hazırladım. Çok çok çok lezzetli, dışı çıtır çıtır içi yumuşak bir tatlı oldu. Aslında evde tulumba tatlısı yapmak çok zor değil sadece dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Hamuru aslında choux (şu) hamuruna yani bir profiterol hamuruna benziyor ancak içinde irmik var. Tereyağını eritip unu ilave ettikten sonraki aşamada elde ettiğiniz hamurun iyice soğuması lazım ki sonradan ekleyeceğiniz yumurtalar pişmesin. Hamurunuz sıkma torbasından sıkılabilecek bir kıvamda olmalı. Mutlaka ve mutlaka tatlılarınız soğuk yağın içinde pişmeli. Şerbetiniz her zamanki şerbetlerinizden biraz daha yoğun kıvamlı ve önceden hazırlanmış soğuk olmalı. Hamurunuzu yağın içine sıktıktan sonra mutlaka da bir makas ile kesin ki şekli de bozulmasın. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece tatlınızın istediğiniz kıvamda olmaması için hiçbir sebep yok:) Aynı mantıkla Halka Tatlısı da yapılıyor. Onu da ilerleyen günlerde tekrar paylaşacağım.

O zaman lafı uzatmadan hemen tarifimize geçelim. Herkese şimdiden güzel bir hafta sonu ve iyi bir Cuma diliyorum.

 

Malzemeler

Şerbet için;

2 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

Yarım limonun suyu

Hamur için;

2 su bardağı su

50 gram tereyağı

2,5 su bardağı un

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı irmik

3 adet yumurta (Yumurtalarınız ufak ise, 4 ya da 5 adettekullanabilirsiniz. Kıvam, sıkma torbasından sıkılabilecek kıvam olmalı ancakkesinlikle çok cıvık olmayacak. Serte yakın bir kıvam).

Bir çimdik tuz

Kızartmak için;

Ayçiçek yağı

 

Yapılışı

Öncelikle şerbet için su ve toz şekeri tencereye koyup, normalden biraz daha uzun bir süre kaynatın.

İçine limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın ve soğuması için kaldırın.

Hamur için ayrı bir tencereye suyu koyup ısıtın. Kaynamasın.

Isınan suyun içine tereyağını ekleyip eritin.

Unu da ilave ederek bir spatula iyice pürüzsüz oluncaya kadar karıştırarak pişirin.

Pürüzsüz bir hamur kıvamını alınca ayrı bir kaba alıp iyice soğutun.

Soğuyan hamurunuzun içine nişasta, tuz ve irmiği ve ilk yumurtayı ekleyip mikserle çırpmaya başlayın.

Yumurtaları kesinlikle teker teker ilave edin ki kıvamını kontrol edebilin. Her bir yumurtayı iyice yedirdikten sonra diğerini ekleyin.

Hamurunuz kıvam bulunca, genişçe ve tercihen seramik ya da kalın tabanlı bir tavaya 2 parmak olacak şekilde Ayçiçek yağı koyun. (Yağın altını hemen açmayın, yağ kesinlikle soğuk olmalı. Kızgın yağa sıktığınız hamurlar, yumurta hemen pişeceği için yanacaktır. İstediğiniz sonuç olmayacaktır. Dışı da kıtır kıtır olmaz).

En kalın yıldız uçlu krema sıkma aparatı kullanarak hamurunuzu sıkma torbasına doldurun ve yağın içine istediğiniz boyutlarda sıkarak makas ile ucunu kesin.

Ağır ağır arada karıştırarak her tarafı kızarıncaya kadar pişirin.

1

Kızaran tatlılarınızı (dışları sert olur zaten) delikli bir kepçe ile yağlarını süzerek alın ve soğuk şerbetinizin içine katın.

İyice karıştırıp şerbeti ile servis yapın.

Afiyet olsun…

 

3 yorumlar

  1. Pingback: Ramazan Bayramı Tatlıları | Tümayın Mutfağı - En İyi Yemek Tarifleri Sitesi

  2. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR TÜMAY HANIM ELLERİNİZE SAĞLIK,YALNIZ ŞUNU SORMAK İSTİYORUM İLK SEFER YAPARKEN SIVI YAĞIMIZ SOĞUK OLUYOR YA İKİNCİLERİ ATARKEN TAMAMEN SOĞUMASINI MI BEKLİYORUZ UZUN ZAMAN ALACAKTIR O AÇIDAN SORUYORUM

  3. Tümay hanım cevaba göre yapmayı düşünüyorum ama uygunsa soruma cevap verebilir misiniz

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>