Lolaz Piyazı

Lolaz Piyazı

Herkese kocaman bir merhaba. Hafta sonuna doğru adım adım yaklaşıyoruz. Bu hafta sonunu bol dinlenmeli ve gezmeli geçirmeyi planlıyorum:) Uzun zaman sonra bana ilaç gibi gelecek kesinlikle.  Fiziksel dinlenmek bir şekilde oluyor ama kafayı dinlendirmek kesinlikle çok önemli. Herkese tavsiye ederim:)

Gelelim tarifimize:) Bugün sizlere çok çok lezzetli bir meze tarifi vermek istiyorum. Meze kültürü aslında bizlere en çok Yunanlılardan gelmiş bir kültür. Tek atımlık atıştırmalıklardan zeytinyağlılara, tapaslara kadar her şey meze sınıfına giriyor. Ben de sizlere güzel bir piyaz tarifi vereceğim. Lolaz piyazı. Adını kuru börülceden alıyor. Ilık servis edilen bir meze. Baklagiller zaten hayatımızda önemli bir besin kaynağı. Ciddi anlamda kolesterol düşürücü etkileri var. Bu yüzden birçok doktor ve uzman, haftada iki kez baklagillerden tüketilmesini öneriyor.

O zaman artık lafı daha fazla uzatmadan hemen tarifimize geçelim.

 

Malzemeler

4 yemek kaşığı haşlanmış kurubörülce

1,5 yemek kaşığı pilavlık bulgur

1 adet kuru soğan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet taze soğan

1,5 yemek kaşığı rendelenmiş beyazpeynir

8 -10 dal maydanoz

4-5 dal taze nane

1 limonun suyu

2 yemek kaşığı nar ekşisi

Zeytinyağı

 

Yapılışı

Öncelikle kuru börülcelerinizi geceden ıslatıp ertesi gün yumuşayana kadar haşlayın. Ancak dikkatli olun hemen dağılabilirler. Hafif yumuşayınca suyunu süzebilirsiniz.

Ufak bir tencerede yemeklik doğradığınız soğanı saydamlaşana kavurun.

Haşladığınız kuru börülceleri ilave edin.

Pilavlık bulguru ekleyin.

Eklediğiniz bulgurun pişmesi için üzerine azar azar su ilave edin. Ancak suyunuzun miktarı çok fazla olmasın. Bulgurunuzu yumuşatacak kadar. Suyunu çektikçe, bulgurun pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmediyse kaşık kaşık su eklemeye devam edin.

Tüm yeşilliklerinizi doğrayın.

Piştikten ve tüm su çekildikten sonra, üzerine doğradığınız tüm yeşillikleri ekleyin ve iyice karıştırın. (taze nane + maydanoz + taze soğan)

Ayrı bir kapta limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, mezenize dökün.

Üzerine peynir serpip ılık servis edin.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>