Brokolili Kiş

Brokolili Kiş

Herkese kocaman bir merhabaJ Öncelikle Planet Mutfak’taki programımı izleyip, güzel dileklerde bulunan, destek olan, heyecanımı paylaşan herkese çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum:) Sizlerden gelen bu enerji ile inşallah çok çok daha güzel paylaşımlarım olacak.

Bugün kış mevsiminin aslında en faydalı sebzelerinden birini bir çay saati tarifinde kullanacağız. Aslında bu kadar çok faydası olmasına rağmen bir o kadar da sevilmeyen bir sebzedir brokoli. Bazen kokusundan, bazen tadından, bazen de görüntüsünden dolayı sevilmez. Ama en sağlıklı besinlerden biridir. A, C ve E vitaminleri içerir. Yüksek oranda demir ve folik asit içerir ki hamileler için bu durum çok önemlidir. Kalp krizi ve özellikle kansere karşı koruyucudur. Antioksidandır.

Okuduğunuz gibi yazılacak çok faydası var. Belki de bu kadar faydalı bir sebzeyi mutfağımızda daha çok kullanmalı ve tüketmeliyiz. O zaman lafı çok uzatmadan hemen tarifimize geçelim:)

 

Malzemeler

6 – 8 Kişilik

Hamuru için;

2 su bardağı un

100 gram tereyağ

1 yumurta

7 çorba kaşığı süt

1 çay kaşığı tuz

İç Harcı için;

1 orta boy brokoli

1 avuç dolusu lavanta

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 –3 su bardağı soğuk süt

Tuz, muskat rendesi, beyaz değirmen biber

Üzeri için;

2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

 

Yapılışı

Öncelikle hamuru için gerekli malzemeleri yoğurma kabına koyup ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Gerekirse süt ve un ekleyebilirsiniz.

Hamuru streç filme sarıp yarım saat dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

Bu esnada brokolileri ufak parçalara ayırın ve buharda haşlayın. Bu arada buharda haşlarken, haşlama suyunuzun içine koku vermesi için lavanta koyabilirsiniz. Brokoli, karnabahar gibi sebzeler pişerken yaydıkları kokudan dolayı sevilmezler. Bunu engellemek için kokusunu, haşlama suyunuzun içine katacağınız, lavanta, damla sakızı, ada çayı gibi aromalı otlar ya da baharatlarla engellemiş olursunuz. Ürün suya değmediği için, tadını kesinlikle değiştirmez. Sadece yaydığı kokuyu değiştirir.

Eğer suda haşlamak isterseniz, su kaynadıktan sonra brokolilerinizi ilave edebilirsiniz. Suyuna da rengini koruması için tuz atabilirsiniz. Tuzu suyunuz kaynadıktan sonra ilave edin. Tuzdaki mineral sebzenizin rengini korur. Bu amaçla maden suyu da kullanabilirsiniz.

Haşlanan brokolilerinizi kenara alın.

Sos için tereyağını eritip unu ilave edin rengini sarartmadan kavurun.

Üzerine azar azar ve hızla çırparak soğuk sütü koyup sos kıvamına getirin.

Muskat rendesi, tuz ve beyaz biberi ilave edin.

İçine haşladığınız brokolileri ekleyip karıştırın.

Dilenen hamurunuzu hafif unlanmış tezgahta açıp yağlanmış baton kek kalıbınıza, dışarı taşacak şekilde yerleştirin.

Dışarı taşan hamurunuzu daha sonra üzerine kapatmak için kesip kenara alın.

İçine beşamel soslu brokolinizin tamamını dökün.

Ayırdığınız hamuru üzerine kapatıp rendelenmiş kaşar peyniri ile kaplayın.

170 derecelik fırında kaşar eriyip hamur pişene kadar pişirin.

Ilınınca kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>