Aşure 2012

Aşure 2012

Herkese merhabaaaa:) Yeni bir haftaya daha başladık. Herkes için şimdiden güzel, enerjik ve süper bir hafta olsun diliyorum. Bugün benim için oldukça stresli ve yoğun bir gün. Derin derin nefesler alarak atlatacağım inşallah. Ama dedim önce sizlere bir merhaba diyeyim ve de bu yılki aşure tarifimi paylaşayım:)

Bu sene aşuremi yapıp paylaşmakta biraz geç kaldım. Yoğunluktan pişiremedim bir türlü. Geçtiğimiz hafta sonu sonunda yaptım ve de herkese dağıttım. Evde bitti bile. Hafta içi belki tekrar yaparım:) Tarifimgeçen seneki ile aynı. Çünkü içindeki malzemeleri ile şekeri ile her şeyiyle bire-bir süper oluyor. Su miktarını siz zaten ayarlayabilirsiniz. Ben çok sulu sevmiyorum ama çok kuru olsun da istemiyorum. Damak tadıma göre ayarlıyorum. Ama kesinlikle şunu unutmayın ki; aşure, içindeki malzemelerden dolayı bekledikçe suyunu çektiği için her zaman oldu dediğinizden daha sıvı bırakın. Lafı fazla uzatmadan hemen tarife geçelim. Şimdiden Allah kabul etsin…

 

Malzemeler

2 su bardağı aşurelik buğday

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı pirinç

150 gram kuru kayısı

150 gram kuru incir

100 gram fındık

3 yemek kaşığı kuş üzümü

50 gram kuru üzüm

1 kilo toz şeker

2 tatlı kaşığı karbonat (nohut ve kuru fasülye için)

Bir çimdik tuz

Üzeri için; (Tüm malzemeler isteğinize bağlı)

Nar taneleri

Fındık

File badem

File fıstık

File fındık

Tarçın

 

Yapılışı

Bir gece önceden buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar suda, ayrı ayrı tencerelerde 20 dakika haşlayın.

Buğdayı haşlarken tencerenin kapağını kapatmayın, taşabilir. Üstünde oluşan köpükleri kevgir yardımı ile alın.

20 dakika sonunda nohut ve kuru fasulye tencerelerine birer tatlı kaşığı karbonat koyun.

Her üç tencereye de 1 su bardağı soğuk su ilave edip sabaha kadar bekletin.

Ertesi gün nohut ve kuru fasulye tencerelerine biraz sıcak su ilave edip yumuşayana kadar haşlayın.

Nohut ve kuru fasulyeler pişerken, buğday tenceresine, yıkanıp suyu süzülmüş pirinci ilave edip, üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve kaynatmaya başlayın.

Kuru kayısıları doğrayın.

Kuru incirleri ve kuş üzümlerini ılık suda 10 dakika bekletin.

Yumuşayan kuru incirleri küp küp doğrayın.

Yumuşayan nohut ve kuru fasulyenin suyunu süzüp buğday tenceresine katın ve karıştırın.

10-15 dakika kısık ateşte pişirin.

Üzerine toz şekeri ilave edip 10 – 15 dakika daha kaynatın.

Bir çimdik tuz ekleyin.

Doğradığınız kuru kayısı ve kuru incirlerle, kuru üzümü, kuş üzümünü ve fındıkları da tencereye katıp bir taşım kaynatın.(Tüm pişirme işlemi esnasında sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Yoksa dibi tutabilir).

Aşurenizin kıvamını sıcak su ekleyerek ayarlayabilirsiniz. (İçindeki malzemelerden dolayı, durdukça suyunu çekeceği için, oldu dediğiniz kıvamdan biraz daha sulu bırakın).

Servis kaselerine paylaştırdıktan sonra üzerlerini nar taneleri, file fındık, fındık, file badem, file fıstık, ve tarçınla süsleyip ılık ya da buzdolabına kaldırıp soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>