Terbiyeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası

Terbiyeli Tavuklu Tel Şehriye Çorbası

Herkese kocaman bir merhaba:) Mart ayı biraz fazla mı sıcak, aslında soğuk olması gerekmiyor muydu, yoksa bahar mı geldi artık derken hava birden soğudu yine. Hatta bazı yerlere kar yağacağı bile söyleniyor. Bu ani sıcaklık değişimleri yüzünden de geçmeyen hastalıklar yeniden hareketleniyor maalesef.

O yüzden ben de bugün, hastayken ilk yaptığımız anne çorbasının tarifini sizler ile paylaşmak istedim. Hasta olmadan yapıp içmekte fayda var:)

Malzemeler;

3 adet tavuk but

4 su bardağı tavuk suyu (Yapımını aşağıda ve linkte bulabilirsiniz)

1 adet kuru soğan (Tavuk suyu için)

1 adet patates (Tavuk suyu için)

1 adet havuç (Tavuk suyu için)

5 – 6 dal maydanoz sapı (Tavuk suyu için)

2 çay bardağı tel şehriye

Tuz

Karabiber

Terbiyesi için;

1 adet yumurtanın sarısı

Yarım limonun suyu (Daha ekşi isterseniz bir limonun suyunu da kullanabilirsiniz)

Yapılışı;

Çorbayı yapmaya öncelikle lezzetli bir tavuk suyu yapmakla başlayalım. Bunun için önce tüm detayları ile anlattığım “Ev yapımı Tavuk Suyu” tarifini okuyarak başlamanızı öneririm.

Kısaca burada da anlatmam gerekirse; Tavuk suyu yapımına başlarken önce kemikleri temizlemeniz gerekmektedir. Bunun içinde önce bir kabın içinde su kaynatın ve tavuk etlerinizi içerisine koyup 5 – 10 saniye bekletin ve çıkarıp tavuk suyunu yapacağınız tenceredeki soğuk suyun içine atın. Bu işleme blanche etmek diyoruz. Bu işlem, kemikteki tüm kir ve kanın temizlenmesini sağlıyor.

Blanche işlemini de yaptıktan sonra, artık iri doğradığınız tüm sebzeleri ve tavuk etlerinizi genişçe bir tencere koyun.

Ocağın altını ağır ateşte yakıp kaynamaya bırakın. Kullandığınız su kesinlikle sıcak ya da kaynar su olmasın. Değerli sular soğuk su ile ve ağır ateşte yapılır.

Su kaynadıkça üzerinde oluşan kefi (tortuyu) bir kepçe yardımı ile temizleyin.

Sebzeleriniz yumuşadıktan ve tavuklarınız haşlandıktan sonra ocağı kapatın.

Temiz bir tülbent yardımı ile tenceredeki tüm suyunuzu süzün. Bu işlemi gerekirse birkaç kere tekrarlayın. Berrak bir tavuk suyu elde edinceye kadar. Eğer suyunuzun içine baharat torbası ve buke garni eklediyseniz bu aşamada artık çıkarın.

Haşlanan tavuklarınızı didikleyin.

Çorbayı yapacağınız tencerenin altını yakıp hazırladığınız tavuk suyunu, didiklediğiniz tavuklar ile birlikte ilave edin.

Kaynamaya yakın tel şehriyeleri ekleyin.

Ayrı bir kapta, terbiyesi için, yumurta sarısı ile limon suyunu iyice bir çatal ile çırpın.

Çorbanızdan kepçe kepçe su alarak terbiyenize katın ve hızla karıştırın. Böylece, çorbanıza ilave edeceğiniz terbiyenin ısısı ile çorbanızın ısısı aynı seviyede olacak ve yumurtadan dolayı çorbanız kesilmeyecektir. (Tel şehriyelerinizin piştiğini kontrol edin).

Baharatlarını ilave dip bir taşım kaynatın.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>