Cevizli Sarmal Çörek

Cevizli Sarmal Çörek

Merhaba. Bugün sizlerle Sana Hamurişi ile beraber yaptığım nefis bir çörek tarifi vereceğim. Sadece tarifi vermeyip, bu lezzetli hamur işini yaparken dikkat edilmesi gereken de bir takım lezzet sırları paylaşacağım.

Bu arada “Sana Bir Tarifim Var” sayfasına ekleyeceğiniz, beğeneceğiniz, yorum yazacağınız her tarif için puan almanız ve de bu puanlar sonunda da birbirinden güzel hediyeler kazanmanız mümkün:) Hatta puan kazanmaya ilk bu tarifle birlikte başlayın derim:) Puan toplama ve hediye kazanmak ile ilgili tüm detaylar için lütfen tık tık

 

Malzemeler

10 Kişilik

(Tüm malzemeler oda sıcaklığında olacak)

1 adet yumurta

125 gram Sana Hamurişi

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

Yarım yemek kaşığı aktif kuru maya

Yarım su bardağı ılık süt

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tutam tuz

Aldığı kadar un

İç harcı için;

2 su bardağı iri çekilmiş ceviz

3 yemek kaşığı esmer şeker

1 yemek kaşığı toz tarçın

Üzeri için;

Pudra şekeri

 

Yapılışı

Öncelikle bir kaseye ılık sütü, mayayı ve toz şekeri koyup 15 dakika mayanın eriyip köpürmesi için bekleyin.

Mayalı hamur yaparken, ilk ve en önemli nokta kullanacağınız her malzemenin oda sıcaklığında olmasıdır. Oda sıcaklığındaki malzemeler, mayanın daha hızlı aktif olmasını sağlayarak, güzel kabarmasını sağlar.

Mayalı hamurunuzda kullanacağız maya, kuru maya ise direk una katılabilir, aktif kuru maya veya yaş maya ise ılık su veya süt ve toz şeker karışımı ile mutlaka karıştırılması gerekir. Biz, tarifimizde aktif kuru maya kullandığımız ılık sütte ekliyoruz.

Yoğurma kabınızın içine 2 su bardağı un ekleyip üzerine erittiğiniz maya karışımını, sıvı yağı, yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve margarini ekleyip yoğurmaya başlayın.

Bu tip hamur işleri yaparken, kullanacağınız unun kalitesi ve tüm malzemelerinizin taze olması çok önemlidir.

Eline yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar un ekleyerek yoğurun.

Hamurunuzun üzerini kabuk tutmaması için nemli bir bez ile kapatıp, hacmi bıraktığınızın iki katı olacak şekilde yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın.

Sadece mayalı hamurlarınızda değil, her tür hamur işi tarifinizde, hamuru dinlendirmeniz, sonrasında daha rahat açılmasını ve daha başarılı sonuç almanızı sağlar.

Bu arada iç harcı için gerekli malzemeleri ayrı bir kapta birleştirin.

Mayalanan hamurunuzu hafif unladığınız tezgahta ikiye ayırın ve eşit boyutlarda ve dikdörtgen olacak şekilde merdane ile açın.

Bir parçanın tamamına hazırladığınız cevizli harcı yayın.

Diğer parçayı üzerine kapatın ve 1-2 parmak genişliğinde 10 dilim kesin. (Her bir diliminiz bir çörek olacak).

1

Her dilimi burgu yapın ve kendi ekseni etrafında (gül böreği yapar gibi) sarın ve yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

170 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

İlk sıcaklığı geçtikten sonra pudra şekeri serpip servis yapın.

Afiyet olsun…

 

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>