Enfes Bruschetta ile Öğünlerinize Tat Katın

Enfes Bruschetta ile Öğünlerinize Tat Katın

Anavatanı İtalya olan bruschetta, ızgara ekmeğinin çeşitli garnitürlerle lezzetlendirilmesiyle oluşur. İsmini ızgarada veya fırında kızartılan ekmek anlamındaki “bruscato” sözcüğünden alıyor. Çiftçiler için atıştırmalık olarak başlayan hayatına meze olarak devam etmiş. Günümüzde ise bruschetta tabağı olarak her öğünde iştah açan leziz bir detaya dönüşüyor.

 

İtalyan mutfağının basit ve lezzetli atıştırmalıklarından olan bruschetta, standart olarak sarımsakla ovulan ızgara ekmeğine çeşitli garnitürlerin eklenmesiyle oluşuyor. Sadece atıştırmalık olarak değil ana yemeklerinizde, sabah kahvaltılarınızda da yer verebilirsiniz. İtalya’da “antipasti” denilen atıştırmalıklardan olan bruschetta çeşitlerini oluşturmak tamamen sizin damak zevkinize kalıyor. İçeriğindeki sosları hazırlamak da sizi hiç zorlamayacak.

Evinizde Kolayca Hazırlayabileceğiniz Farklı Bruschetta Çeşitleri

 Zevkine göre oluşturacağınız çeşitleri ile her öğününüze renk katabilirsiniz. Malzemelere ve çeşitlere geçmeden önce belirtmek istediğimiz bir nokta da ekmeğin önemi. Kullanacağınız ekmeğin dolgun olması gerekir. İçi boş ekmeklerden alacağınız lezzet kısıtlıdır. Klasik ekmekten ziyade hafif ekşi mayalı veya köy ekmeğini tercih edebilirsiniz. Kızartılarak yenilmesi önerilen Ciabatta ekmeği de bruschetta ile ilgi çekici bir lezzet yakalar.

 

Zeytin ve domates uyumunun verdiği tada hayransanız zeytinli ezmeyi deneyebilirsiniz. Doğradığınız domateslere, özel yağlarla harmanlanmış siyah veya yeşil zeytinleri ekleyip üstüne kekik, nane, fesleğen gibi tatlar katabilirsiniz. Geriye önceden sarımsakla ovup hazır hale getirdiğiniz ekmeğinizle zeytinli bruschetta ezmesinin tadını çıkarmak kalıyor.

 

Biber domates ezmesi de yine bruschetta çeşitlerinin olmazsa olmazlarından. Acı seviyorsanız, hafif acılı biber veya cin biber tercih edebilirsiniz. Ezmenize patlıcan, mısır gibi sebzeler ekleyerek farklı bir tat yaratabilirsiniz.

 

Sadece sebzelerle değil meyvelerle de harika bir tabak hazırlayabilirsiniz. Avokado soslu bruschettayı denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Avokadonun içini aldıktan sonra üstüne sarımsak, soğan, zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyerek ezmenizi hazırlayabilirsiniz. Kızarmış ekmeğinize, domates ve parmesan peyniri ile birlikte servis edebilirsiniz.

 

Bruschetta tabağının her tarifine peynir mutlaka uyum sağlayacaktır. Son dokunuşu parmesan peyniri ile yapabilirsiniz. Önceden erittiğiniz kaşar peyniri de domatesle güzel bir lezzet yakalayabilir.

 

Damak Tadınızı Şenlendirecek Birçok Bruschetta Tarifi

 bruschetta1

Evet doğru, her yemeğinize eşlik edebilecek harika bir lezzetle tanıştınız. Pratik bir öğün için; makarnanızı haşladıktan sonra tencereye ekleyeceğiniz bruschetta sos ile makarnanızı harmanlayarak enfes bir soslu makarna yapabilirsiniz.

 

Patlıcanla olan tarifine bayılacaksınız. Küp küp doğradığınız domateslere ince kıyılmış fesleğenleri ekleyin. Sirke, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve dilediğiniz baharatları ekleyerek karıştırın. Patlıcanları da dilimleyerek yaklaşık 10 dakika pişirin. Aynı zamanda ekmekleri fırında veya mikrodalgada ısıtın. Isıttığınız ekmeklere sarımsağı sürmeyi unutmayın. Dilerseniz ekmeklerin üstüne zeytinyağı sürebilirsiniz. Pişen patlıcanları ekmeklerin üstüne koyun ve bruschetta sosunuz ile tadın.

 

Füme etini seviyorsanız füme etli bruschetta tam size göre! Füme etlerini parçalayıp zeytinyağı, tuz, roka ve dilediğiniz baharatları ekleyerek karıştırın. Ekmeğinizi ısıtıp sarımsakla harmanladıktan sonra bu karışımı ekmeğinizin üstüne koyun. Füme et biraz tuzlu olduğu için tuzu az miktarda kullanmanızı öneriyoruz.

Lavaş ekmeğiyle veya patatesle yapacağınız sağlıklı ve lezzetli cipslerinize eşlik edebilir. İnce ince doğradığınız patatesinize önlü arkalı şekilde bruschetta sosunuzu sürün ve yağlanmış fırın tepsinize dizin. Isıttığınız fırında cipslerinizi kuruyana kadar tutun. Çıtır çıtır olduğundan emin olduktan sonra alın. Dilerseniz fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra tekrar fırına vererek daha çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Bu tarif enfes lezzeti ve sağlıklı içeriğiyle vazgeçilmezlerinizden olacak.

Mevsiminde ürünlerle doğal ezmeler yapılabilir. Ama bunun için vaktiniz yoksa; sizin yerinize sizi ve sağlığınızı düşünen; tamamen organik ürünlerden ezmeler yapan Jr. Sous Chef’te sağlığınıza dost leziz ürünler bulabilirsiniz. İnternet sitesini ziyaret ederek birbirinden güzel lezzete ulaşabilirsiniz.

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>