Hamburger

Hamburger

Herkese kocaman bir merhaba:) Bugün yine şu sıralar dışarda yiyemediğimiz ya da yemekten çekindiğimiz sokak lezzetlerinden belki de en en sevdiğimize yer vereceğim:) Hamburgeeeeer:) Haftada bir gün okul çıkışı kızımla birlikte hamburger yemeğe gittiğimiz günleri özledim. Aslında özlediğimiz çok şey var muhakkak. Umarım, yakın zamanda sağlıkla özlediğimiz her şeye kavuşmak nasip olur. Yeni normal hali ile de olsa…

Tarife dönecek olursak, benim için hamburgerde öncelikle iki önemli kriter var. Birincisi, yumuşacık ekmeği, ikincisi de köftesi. Gerisi sizin damak tadınıza göre içine eklediğiniz unsurlar.  Şimdi tüm detayları ile tarife geçiyorum:) Bu arada bu malzemelerden 8 adet hamburger çıkıyor. Fazla derseniz miktarlarını ona göre ayarlayabilirsiniz. Ekmeğin fazla olmasının bence bir sakıncası yok çünkü çok lezzetli ve ertesi gün bile yumuşacık yenilebiliyor. Köfte miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler;

Hamburger Ekmeği;

1,5 su bardağı ılık süt

4 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket instant maya

4.5 su bardağı un (4 su bardağından sonra kontrollü ekleyin)

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 dolu yemek kaşığı tereyağı

Bir tutam tuz

Üzeri için;

2 adet yumurtanın sarısı

Susam

Köfte için;

1500 gram daha döş orta yağlı kıyma

Tuz, karabiber (Biz köftesinde başka baharatlar ve tatlar sevmediğimiz için bu kadar ekliyoruz. Siz damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz).

Hamburger içi için;

1 adet kuru soğan (piyazlık doğranmış, karamelize soğan için)

1 adet domates (halka şeklinde doğranmış)

Kıvırcık marul

Kornişon turşu

Cheddar peynir dilimleri

Yapılışı;

Hamburgeri yapmaya önce ekmeğinden başlayacağız.

Yoğurma kabının içine ılık süt, sıvıyağ, maya, toz şeker ve az miktar unu ekleyip karıştırın.

Üzerine yumurta, tereyağı, tuz ve kalan unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Ele yapışmayacak bir kıvam elde edinceye kadar un ekleyip yoğurmaya devam edin. Kıvama gelen hamurunuzun üzerini streç filmle kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bu esnada köfte için gerekli malzemeleri yani kıyma, tuz ve karabiberi koyup iyice yoğurup dinlenmeye bırakın.

Mayalanan hamurunuzu tezgaha alıp birkaç kez havasını çıkarmak için yoğurun.

Tüm ekmeklerimin eşit olması için, her birini 110 gram olacak şekilde porsiyonladım.  Bu şekilde 8 tane hamburger ekmeği çıkıyor.

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip üzerlerini çok hafif olacak şekilde sıvı yağ ile yağlayın ve tekrar mayalanması için üzerlerini kapatın. 1 saat kadar tekrar bekletin.

Mayalanan hamburger ekmeklerinizin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin.

180 derecelik önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 – 25 dakika pişirin.

Hamburger ekmegi fırın sonrası

Ekmekler fırında pişerken piyazlık doğradığınız soğanı bir tavaya koyup yavaş yavaş karıştırarak karamelize etmeye başlayın. Üzerine bir çimdik toz şeker ekleyebilirsiniz. Yanmaya başladığını hissettiğiniz an, birkaç damla su ekleyip karıştırmaya devam edin. Karamel rengini aldığında ayrı bir tabağa alıp bekletin.

Dinlenen köftenizden parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve yassılaştırın. Köfteler de eşit olsun diye, ben hepsini 180 gram olacak şekilde porsiyonladım. Az yağlı genişçe bir tavada arkalı önlü pişirin. Köftelerin boyutunu hazırlarken, hamburger ekmeğinizden bir tık büyük olmalarına dikkat edin çünkü köfteler pişerken bildiğiniz gibi bir miktar ufalıyor.

Pişen hamburgerlerinizi ılınması için bekletin. İkiye kesip tezgaha alın.

Hamburger ekmeğinin en altına kıvırcık marul, üzerine halka dilim domates, üzerine pişirdiğiniz köfteyi, sırası ile dilim cheddar peynirini, karamelize soğanı, dilimlenmiş kornişon turşuyu ve en üste tekrar kıvırcık marulu koyup hamburgeri kapatın. Toplu durması için dilerseniz uzunca bir kürdan ile tutturabilirsiniz.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>