Taze Balık Seçmenin Püf Noktaları

Taze Balık Seçmenin Püf Noktaları

Sağlık açısından balık tüketimi her yaşta büyük önem taşıyor, bu nedenle balığı bolca tüketmek gerekiyor. Özellikle çocukların gelişiminde olumlu etkileri olan balık mevsimine göre yendiğinde oldukça lezzetli olur. Her balığın yenilebileceği dönemleri var. Tüm balık çeşitlerinden sağlık açısından maksimum derecede fayda sağlamak amacıyla mevsiminde ve taze olarak balıkların tüketilmesine önem vermek gerekiyor. Mevsiminde ve ayında tüketilen balıklar çok daha lezzetli oluyor. Bunun için balık mevsim tablosu el altında bulundurulursa, hangi mevsim hangi balık tercih edilmeli, çok daha rahat takip edilebilir.

Alınan balıkların mümkünse balıkçıda temizletilmesinde fayda var. Özellikle de pullu balıklar temizlenirken pullar etrafa saçılacağı ve etrafı kirleteceği için, balık satın alınan yerde temizlik işlemi de yapılıyorsa, bu iş ehline bırakılmalı. Balık alındığı yerde temizletilemiyorsa, bu durumda iş başa düşecek. Bu durumda balık nasıl temizlenir bilmek, bilinmiyorsa öğrenmek balık temizleme sırasında işlemi kolaylaştıracaktır.

Taze balığın nasıl seçileceğinin bilinmesi balık alırken önem verilmesi gereken en önemli noktalardan biri.

Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz olmakla birlikte, solungaç kısımları kırmızımsı pembe olur. Balık bayatladıkça gözleri buğulanır ve çöker, bu nedenle balığın gözlerine dikkatli bakılmalı.

Balığın taze olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi balığın orta noktasına parmakla dokunmak ve  oluşan çukur alanına bakmak çünkü oluşan çukurluk anında düzelmelidir. Balık bayatladıkça dokunulan kısımda  iz kalacaktır. Gergin, parlak ve sert bir derisi olması balığın tazeliğini belli edecektir.

Pullu balıkların taze olup olmadığını anlamak çok daha kolay çünkü tazeliklerini daha kolay belli ederler. Balığın kafasından kuyruğuna doğru el sürüldüğünde  tek bir pul bile kalkmıyorsa ve balığın pulları diri ise tazeliğinin göstergesi olacaktır.

Balık ele alındığında kuyruk kısmı yumuşak ve düşük duruyorsa bu balıktan uzak durmalı. Çünkü balık bayatsa kuyruk düşürür. Taze balığın kuyruğu sert ve dik olur.

Balığı seçmek konusunda kişi çok tecrübeli değilse ya da tazeliğinden emin olmak istiyorsa, bu durumda yapılabilecek en iyi şey balık alınacak balıkçıyı doğru seçmektir.

Balıkları sofradan eksik etmek istemeyenler taze balıklarını alarak, balıklarla yapılan balık tarifleri deneyebilir, sofralarına lezzet ve sağlık katabilir. Hem leziz hem de sağlıklı olan balıkları haftada en az iki kere tüketmekte fayda var.

 

 

1 yorum

  1. önemli bilgileriniz teşekkür ederim.

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>