Cevizli Balkabaklı Roll Ekmek

Cevizli Balkabaklı Roll Ekmek

Herkese kocaman bir merhaba. Gündemin hızla değiştiği ve yarının maalesef karmakarışık olduğu bir Türkiye’de yaşıyoruz. Allah hepimize önce sağlık, sonra sabır ve huzur versin…

Bugün şahane bir ekmek tarifim var. Bu ekmeği dilerseniz sade olarak da yapabilir, içine farklı lezzetler de katabilirsiniz. Dışarda yediğiniz, masanıza gelen ufak yuvarlak ekmekler. Bir tanesi 30 gram gelen. O zaman lafı uzatmadan biraz balkabağının faydalarından bahsedelim sonra da tarifimize geçelim.

Balkabağı, beta karoten proteini içeriyor. Dolayısıyla çok çok faydalı bir besin zaten. Özelikle göz ve beyin sağlığına çok yararlı. Bilgisayar başında uzun süre oturan ve çalışan insanların sık sık tüketmesi gereken bir protein. Aynı proteini havuçtan da alabilirsiniz. Alzeimer hastalığını da önleyici etkisi olduğunu da belirtmeliyim mutlaka. Birçok minerali de bünyesinden barındıran balkabağını içeren diğer tariflerime de aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Balkabağı Pastası

Balkabağı Çorbası

Balkabağı Reçeli

Baklava Yufkasında Balkabaklı Börek

Balkabağı Soslu Muhallebi

 

Malzemeler

12 adet roll (yuvarlak) ekmek için

200 – 250 gram un (önce 200 gram koyarakbaşlayın yavaş yavaş ekleyin)

3 yemek kaşığı balkabağı püresi

20 ml Ayçiçek yağı

8 gram toz şeker

6 gram tuz

8 gram yaş maya

70 gram ılık su

İç harcı için;

1 su bardağı ceviz

Üzeri için;

Yarım su bardağı süt

Ayçiçeği çekirdeği içi

 

Yapılışı

Öncelikle kabak püresi için, 5 – 6 dilim balkabağını suda haşlayıp ezin ve içine 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyerek karıştırın.

Tüm sıvı malzemeleri bir kasenin içinde maya ile birlikte çatalla karıştırarak eritin. (Mayalı hamurlarda iyi sonuç elde etmek için kullanacağınız tüm ürünlerin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor).

Yoğurma kabında un, toz şeker ve tuzu karıştırın. (Mayayı direk tuz ile temas ettirmeyin. Ölür. Sonuçta maya canlı bir organizma. Direk şekerle de temas ettirmeyin ki maya hemen doymasın. Alması gereken şekeri undaki nişastadan alarak beslensin. Bu sayede çok çok daha fazla kabarır).

Unlu karışımınızın ortasını açıp mayayı ekleyin.

Kabak püresini de koyup yoğurmaya başlayın.

Kıvamına göre un ekleyin.

Ele yapışmayacak bir kıvam alınca, hamurunuzu tezgaha alın ve eliniz ile yuvarlak bir şekil verip üzerini nemli bir bezle örtün. İlk mayalanma için kenara alın. Yaklaşık 45 dakika kadar mayalamaya bırakın. (Üzerinin kabuk olmaması için nemli bir bezle örtüyoruz).

Mayalanıp kabaran hamurunuzu tezgaha alıp birkaç dakika yoğurun. İçindeki hava kabarcıkları iyice çıksın.

Hamurdan 30 gramlık porsiyonlar ya da ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın.

Tezgahta bir miktar açıp içlerine ceviz koyup tekrar pürüzsüz olacak şekilde yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Tüm hamurunuz bitene kadar bu işlemi tekrar edin.

Daha güzel kızarması için üzerine süt sürün ancak süt sürerken fırçayı ekmeğinize çok bastırmayın ki mayası sönmesin. Fazla sütte sürmeyin ki tepsiye akıp pişerken yanmasın.

Üzerlerine çekirdek içi serpip ikinci mayalanmaya bırakın. 15 dakika kadar daha mayalandırın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında fırını sürekli kontrol ederek ekmekler kızarana kadar pişirin. (Bazı fırınlarda bu süre çok daha kısa olabiliyor. Kontrollü olun mutlaka).

Fırınınız buharlı değilse arada, fırınınızın içine su sıkın ki buhar yaratmış olun.

Pişen ekmeklerinizi ızgaranın üzerine alın.

Her türlü yemeğinizin yanında servis edin.

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>