Zerdeçal Soslu Dana Bonfile

Zerdeçal Soslu Dana Bonfile

Herkese kocaman bir merhaba:) Bugün de yepyeni, lezzetli ve güzel bir tarif ile sizlerle birlikteyim. Yılbaşı sofranıza da alternatif olacak güzel bir reçete. Lezzetli bir et pişirmenin dikkat edilecek tüm noktalarını ve detaylarını da paylaşacağım. İsterseniz her zamanki gibi lafı çok uzatmadan hemen tarifimize geçelim:)

 

Malzemeler

4 Kişilik

4 dilim dana bonfile (Bir tanesi 180 gram– kalın olanlardan)

Marinasyon için;

Sızma zeytinyağı

2 diş sarımsak

3-4 dal taze kekik

Karabiber

Sos için;

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı un

1 – 2 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı zerdeçal

400 gram mantar

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Muskat rendesi

Değirmen beyaz biber yoksa değirmen karabiber

 

Yapılışı

Öncelikle marinasyon için, etleri genişçe bir kaba koyun ve üzerine çıkacak kadar zeytinyağı ilave edin.

İçine ince doğranmış sarımsak ve taze kekik ekleyip karıştırın.

Bu noktada etlerin marinasyonları için de paylaşmak istediğim birkaç bilgi var. Aslında bonfile, hayvanın 1. Kalite dediğimiz, hareket etmeyen yumuşak kısmıdır. Bu yüzden de bu tür etleri marine ederken, marinasyona sirke, soğan suyu, yoğurt vs gibi asidik yapılı ürünler konmasına ve çok uzun süreler bekletilmesine gerek yoktur.

Marinasyonlar sadece eti yumuşatmak için değil, bizim bu tarifimizde olduğu gibi, lezzetlendirmek amacıyla da yapılır. Bu yaptığımız marinasyon, Basit (Anlık) marinasyondur. Yani sadece ete lezzet katıp direk pişirme işlemine geçeceğimiz bir işlemdir.

Marinasyon yaparken, marinasyon malzemesi, mutlaka ürünün tamamını kaplamalı, her yerine bulaşmalıdır. Pişirme işlemine başlamadan öncede, üzerine yapışıp kalan ve ızgarada yanma ihtimali olan ürünler el ile sıyrılarak temizlenmelidir. (Bizim tarifimizdeki sarımsak ve taze kekikler gibi).

Normalde marinasyonlara tuz atılmaz. Çünkü tuz, etin suyunu çeker ve etin sertleşmesine sebep olur. Pişirme esnasında tavaya konmadan önce ürün arkalı önlü tuzlanır. Sadece, bizim bu tarifimizde de yaptığımız gibi, bekletmeyeceğiniz anlık bir marinasyon yapıyorsanız tuzlayıp hemen ızgaraya atabilirsiniz.

Marinasyonlar ile ilgili daha detaylı bilgiler için buradaki linki de tıklayıp daha detaylı bilgilerde alabilirsiniz.

Etlerimizi marinasyona bulayıp üzerindeki yapışabilecek ürünleri temizledikten sonra iyice ısıttığımız ve yağ döktüğümüz tavaya yerleştiriyoruz. Izgaranın iyi ısınmış olması bu noktada çok önemli çünkü amacımız etin içerisindeki suyu tutarak sadece dışındaki proteini katılaştırmak. Yani mühürlemek. Düşük ısıda bir tavaya ya da ızgaraya koyarsanız etiniz tüm suyu salacaktır. Zaten bir etin %75 inin su olduğunu düşünürseniz, suyu kaybettiğinizde lezzet adına pek bir şey kalmayacaktır.

Etleri ızgaraya yerleştirdikten sonra herhangi bir şekilde çatal, bıçak vs gibi delikli ürünlerle delmeyin ve parçalamayın. Çünkü bu işlem, etinizin içindeki tüm suyun çıkmasına sebep olur. Etler ızgaraya konulduktan sonra sürekli ters düz edilmez. 2 dakika bir yüzünü 2 dakika diğer yüzünü 2 dakika kadar da yanlarını mühürledikten sonra, etlerinizi yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

Kalın yapılı etler, mühürlendikten sonra (bu aslında tüm kalın yapılı ürünler için de geçerlidir. Tavuk, köfte vs) mutlaka fırına verilmelidir. Zaten dışını bir miktar pişirdiğiniz etinizin içindeki suyu olgunlaştırma işlemidir bu. Bu sayede dışı pişmiş, içi hafif pembe, yumuşak ve tüm suyu içinde çok lezzetli bir et pişirmiş olursunuz. İnce yapılı bir etiniz var ise, zaten sadece ızgara yapmanız yeterlidir.

Etler fırında pişerken, sos tencerenizde tereyağını eritip unu ekleyin.

Unu kokusu geçene kadar kavurun.

Üzerine ağır ağır ve sürekli karıştırarak soğuk sütü ekleyin. (Sütünüz sıcak olmasın çünkü topaklanır).

Ayrı bir tavada da zeytinyağını ısıtıp, içine, soyup doğradığınız mantarları ekleyin ve iyice pişirin. Baharatlarını ilave edip karıştırın ve kenara alın.

Sos kıvamını aldıktan sonra (yani kaşığınızı daldırdığınızda, kaşığın arkasında 1-2 mm kalınlığında bir tabaka olmuşsa ve parmağınızla sıyırdığınızda izi kalıyorsa olmuş demektir) içine zerdeçalı, pişirdiğiniz mantarları, tuz, muskat rendesi ve biberi ekleyip iyice karıştırın.

Pişen etlerinizi parmağınızla bastırarak test edin. Yumuşaklığını kontrol ederek pişip pişmediğine bakın.

Servis tabağına alın.

Üzerine sos dökerek sıcak servis yapın.

Afiyet olsun…

 

2 yorumlar

  1. Eti fırında ne kadar pişireceğiz?

    elinşze sağlık

    • Aysu Hanım Merhaba:) Etin fırında pişme süresi aslında kalınlığına bağlı. Eğer etiniz 2 parmak ve üzeri kalınlıkta ise, önce kızgın bir döküm tavada heryerini mühürlemeniz, ardından da önceden ısıtılmış fırında, istediğiniz pişme durumuna göre pişirmeniz gerekmektedir. Etinizi önden yüksek ısıda mühürlemeniz, ardında da önceden ısıtılmış fırına koyup, fazla tutmadan, derecesini azaltarak pişirmeniz önemli.

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>