Çipura Dolması

Çipura Dolması

Herkese yılın bu ilk iş gününden kocaman bir merhaba:) Bu yıl vereceğim ilk tarifim sağlıklı, vitamin ve Omega dolu olsun dedim ve lezzetli mi lezzetli bir balık tarifi hazırladım sizler için. Bu tarif, özellikle balığı hep aynı şekilde yemeyi sevmeyen kişiler için de güzel bir alternatif olacak.

Çipura balığı zaten kendisi de lezzetli bir balıktır. Özellikle de deniz çipurası seçerseniz daha da lezzetli olur. Deniz balıkları çiftlik balıklarına göre daha lezzetli oluyor. Üstelik çipura, etle de beslendiği için, otla beslenen başka balık türlerine göre de daha lezzetli. A ve B vitaminleri içerdiği gibi, çok iyi de bir Omega kaynağı. Yani balıklar zaten aslında çok faydalı besinler. Sindirimi kolay ve lezzetli besinler.

Çipura balığı da genellikle tavası, buğulaması ya da ızgarası yapılan bir balık. Ama bugün ben sizlere dolmasını yapıyorum:) Nasıl olur derseniz nefis olur diye yanıt veririm. İçine dolduracağım sebzelerle besleyici değerini de arttıracağım harika bir yemek. İsterseniz yılın bu ilk tarifinde lafı çok fazla uzatmadan hemen reçetemize geçelim:)

 

Malzemeler

2 Kişilik

2 adet çipura (Sadece tek tarafı açılarak iç kılçığıçıkarılmış ve temizlenmiş)

1,5 yemek kaşığı tereyağı

1 diş sarımsak

1 adet kuru soğan

1 adet yeşil sivri biber

Yarım kırmızı dolmalık biber

Yarım sarı dolmalık biber

10 dal ıspanak

Tuz

Karabiber

Servis için;

Limon

Domates

 

Yapılışı

Öncelikle balığınızın içine dolduracağınız sebzeli karışımı hazırlayarak başlayalım.

Kuru soğanı ve sarımsağı ince doğrayın.

Tereyağını erittiğiniz genişçe bir tavada önce sarımsağı kokusu çıkana kadar kavurun.

Ardından kuru soğanlarınızı ilave edin.

Saydamlaşana kadar kavurduktan sonra ufak doğradığınız yeşil, sarı ve kırmızıbiberleri ekleyin.

Sotelemeye devam edin.

Pişmelerine yakın ufak doğradığınız ıspanakları da koyup 1 dakika daha soteleyin.

Tuzunu karabiberini ilave edip karıştırarak kenara alın.

Tek tarafından girilip sadece içinin kılçığı çıkartılmış ve temizlenmiş çipura balıklarınızın her yerini zeytinyağı ile ovalayın. (Genelde ben balıkçıdan bütün alıp kendim temizliyorum ama siz balıkçınıza da bu şekilde içini dolduracağınızı anlatıp hazırlatabilirsiniz).

İçini açıp hazırladığınız harcınızdan dışarıya çok taşmayacak, baş ve sonundan da çok çıkmayacak şekilde doldurun. Balığınız tekrar şişkin olacak.

Bir mutfak ipi yardımı ile üç yerinden bağlayın. (Baş – orta – son kısımlarından bağlamak yeterli olur).

Isıtıp yağladığınız bir tavada arkalı önlü birkaç dakika mühürleyin. Yani 1-2 dakika bir yüzünü, 1-2 dakika da diğer yüzünü tavada pişirin. (Benim balığım deniz çipurası olduğu için büyüktü. Her büyük ette olduğu gibi önce ızgara sonra fırın işlemi uyguladım. Ama sizin çipuranız büyük ve kalın değil ise direk fırına da koyabilirsiniz).

Izgarada mühürlediğiniz balıklarınızı yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin.

180 derecelik önceden ısıtılmış fırında iyice pişirin.

Domates ve limon dilimleri ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Afiyet olsun…

 

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>