Zeytinli kekikli ve Çeri Domatesli biberiyeli Focaccia Ekmeği

Zeytinli kekikli ve Çeri Domatesli biberiyeli Focaccia Ekmeği

Herkese merhaba. Bugün süper bir gün. Gerçi bana her gün süper:)

Beslenme şekilleri arasında, zeytinyağı esaslı türlerin en iyisi olduğunu düşünürsek, aslında farkında olmadan zeytinyağının hayatımızda ne kadar çok yer kapladığını anlamış oluruz. Yemeklerimize, salatalarımıza, ekmeklerimize, tatlılarımıza kısaca yediğimiz içtiğimiz birçok şeye ne kadar çok etkisi var. Zeytinyağı aslında şarap tadımı gibi, kahve kültürü gibi büyük bir zenginliğe sahip. Tüm bunlardan yola çıkarak değerli tiyatrocumuz Cezmi Baskın ve eşi Çisel Hanım’ın bu aşk ve lezzet tutkuları Cezz Zeytinyağları’na hayat vermiş. Bundan dokuz sene önce Bozcaada’da yemek tutkularını paylaşmak için yarattıkları Cez Restoran’dan esinlenerek, kendi zeytinyağlarını üretmeye başlamışlar.

Ben de dün akşam eve gider gitmez hemen Cezz Antakya biberli çeşnili zeytinyağı ile Cezz zeytinlerini denemek istedim. Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken, bu lezzetler en güzel Focaccia (Fokaça diye okunur) ekmeğinde buluşup kendini gösterebilir dedim. Bir İtalyan Yassı Ekmeğidir Focaccia. Ben de denemek için hem kekikli zeytinli, hem de çeri domatesli biberiyeli iki çeşit hazırladım. Akşam bütün evi saran o mis gibi kokuyu duymanızı çok çok isterdim:) O saatte eşimle beraber o kadar ekmek yediğimize inanamıyorum zaten:) Hem de Cezz Antakya biberli çeşnili zeytinyağına da bandıra bandıra:) Tamam lafı uzatmıyorum ve hemen tarifime geçiyorum… Tarifimi Nilay’dan esinlenerek yaptım.

 

Malzemeler

3 su bardağı un

1 yemek kaşığı kuru aktif maya

1 yemek kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı Cezz Çeşnili Zeytinyağı

1 su bardağı su

Üzeri için;

Yeşil & Siyah Cezz zeytinleri

Kekik

Çeri domates

Taze biberiye

Deniz tuzu

3-4 yemek kaşığı Cezz Çeşnili Zeytinyağı

 


Yapılışı

Genişçe bir kabın içerisinde unu koyup ortasını havuz gibi açın.

İçine mayayı, üzerine de toz şekeri ekleyin.

Unun bir kenarına tuzu koyup, kalan diğer malzemeleri ekleyin ve yoğurmaya başlayın. (Ununuz az gelirse çok az ekleyebilirsiniz ama tam gelecektir).

Yumuşak çok çok ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.

Üzerini nemli bir bezle örtüp 1-1,5 saat mayalanması için bırakın.

Süre sonunda geldiğinizde hamurunuzun 2 katına çıkmış olduğunu göreceksiniz.

Hamuru ikiye bölün.

Yağ döktüğünüz fırın tepsinize bir hamurunuzu alın ve elinizle dikdörtgen şekli vererek üstüne parmaklarınızla bastırarak çukurlar oluşturun.

Diğer hamuru da alıp tepsinin diğer yanında dikdörtgen şekli verip, parmaklarınızla çukurlar oluşturun.

Her ikisinin de üzerine zeytinyağı sürün ve çekilmiş deniz tuzu serpin.

Birini zeytinler ve kekik ile diğerini de biberiye ve domatesle süsleyin ve bir 10 dakika daha mayalanması için bekleyin.

1

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin.

Sıcakken tepsiden alıp ızgara teli üzerinde ılıtın.

Dilimleyip yanında zeytinyağı ile servis yapın.

2

Afiyet olsun…

 

Yorum bırakabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>